POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com
BlogPogledajte nove članke u našoj blog sekciji
13decNema komentara
TERETANA ILI STREET WORKOUT? | ID Workout
zdravozivjeti Decembar 13, 2016 Nema komentara

TERETANA ILI STREET WORKOUT? | ID Workout

Jedna od najčešćih tema oko koje se ‘lome koplja’ na društvenim mrežama u poslednje vrijeme  je” ŠTA JE BOLJE ” Street Workout ili teretana odnosno Bodybuilding ? Prije nego sto započnemo bilo kakvu priču o ovoj temi napisaćemo par teza o jednoj i drugoj vrsti sporta kako bi dalji text bio jasniji.
Oba sporta su individualna i mogu se trenirati kako rekreativno tako i profesionalno, zavisno od cilja vjezbača i nekih drugih karakteristika o kojima danas nećemo puno da diskutujemo.
– U teretani(Bodybuilding) vjezbač većinom nastoji da postigne što bolju estetski oblikovanu figuru tijela. Pored navedenog neki od glavnih ciljeva  u teretani su povećavanje mišićne mase i snage. Vježbe se većinom izvode statički i misićne grupe su izlovane dok se za sport sa kojim trenutno poredimo bodybuilding može reći da je sasvim suprotno.

-Street Workout je vrsta sporta koja je najviše približna gimnastici. U realnom smislu moglo bi se reći da je street workout spoj akrobatike i gimnastike na otvorenom i izvodi se isključivo sa sopstvenom težinom.
U ovom sportu zastupljena je najvećim dijelom relativna snaga tj. mišići moraju da imaju veliku funkcionalnost kako bi se izveo neki dinamički ili statički element.

Dakle, iz prethodnog teksta mozemo zaključiti da ova dva načina vježbanja nemaju neke velike sličnosti. Kako onda da ih poredimo? To je kao kad poredimo fudbal i košarsku. Sve što imaju zajedničko su osnovni oblici kretanja, a po strukturi i osnovi sportske grane su različiti.

Isto je i sa ova dva načina vježbanja zbog kojih je priča i pokrenuta. Street Workout je nastao iz bazičnih vjezbi kao što su zgibovi, sklekovi, propadanja, čučnjevi, i one se upotrebljavaju u teretani a takođe bi  trebale biti osnova svakog pojedinca koji planira da počne praktikovati rad sa tegovima. Uglavnom koji god od ova dva sporta izaberete siguran sam da nećete pogriješiti.
Mislim da smo u ovom kratkom tekstu objasnili suštinu ova dva sporta i da ih nije moguće porediti na taj način. Trenirajte, budite pozitivni i nastojte ZDRAVO ŽIVJETI!

Tagged with: ,
You may also like: