POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com
BlogPogledajte nove članke u našoj blog sekciji
13oktNema komentara
Svakom treba, da li ga svi koriste?(Video)
zdravozivjeti Oktobar 13, 2015 Nema komentara

Svakom treba, da li ga svi koriste?(Video)

L-arginin je snažna amino kiselina a istraživači i ljekari je zovu “čarobna molekula”.
Glavno je što naš organizam pretvara L-arginin u azot-monoksid, a taj molekul krvnim sudovima pomaže da se raširuju i opuste radi boljeg protoka krvi.Šta je bolje od toga jer se važne funkcije potpomažu!

 • Normalan krvni pritisak
  Zdravlje kardiovaskularnog sistema
  Funkcija imunog sistema
  Mišićni rast
  Rast i obnavljanje kostiju i tkiva
  Mušku polnu funkciju
  Metabolizam masti i glukoze
  Proizvodnja hormona koji djeluju protiv starenja

L-arginin je esencijalna aminokiselina koju organizam proizvodi samo pod posebnim uslovima, u prisustvu određenih materija. Kada te materije nedostaju u organizmu, ili nisu prisutne u potrebnoj srazmjernosti, L-Arginin se pretvvori u esencijalnu odnosno potrebnu aminokiselinu i njen nedostatak se obavezno mora nadoknaditi.

Male bebe nisu sposobne da ga proizvedu, zbog toga se u hranu treba dodati ova aminokiselina. Za njegovu nadoknadu se moramo pobrinuti i kod problema sa apsorpcijom i kod bubrežnih bolesti jer se u tom slučaju smanjuje sinteza L-Arginina u organizmu. Osnovne materije kao što su kreatin, azot oksid, materije za transfer impulsa u mozgu ili prekursor belančevine koja reguliše imunitet, takođe sadrži arginin.

Pošto se L-Arginin može naći u ljudskom organizmu, njegovo unošenje nema štetno dejstvo. L-Arginin je podloga za sintezu azot oksida i kao takva, ima brojne povoljne osobine. Povećanjem njegovog nivoa u organizmu se pospešuje stvaranje azot oksida.

Azot oksid je 1992. godine proglašen „molekulom godine“, a oni naučnici koji su opisali njegovu ulogu u fiziologiju su 1998.godine dobili Nobelovu nagradu u oblasti medicine i fiziologije!

Azot oksid je važan vazodilatator (pospešuje širenje zida krvnih sudova). Zahvaljujući njegovoj sintezi, u krvnim sudovima sa proširenim zidovima cirkuliše veći volumen krvi i tako se ostvaruje snabdevanje kiseonikom, hranljivim materijama tečnošću i hormonima.

Zahvaljujući tome može se poboljšati funkcionisanje skoro svakog organa. Zato ima i veliku ulogu u održavanju ili uspostavljanju zdrave cirkulacije, visokom pritisku, zakrečavanju krvnih sudova ili sužavanju koronarnih krvnih sudova.

Brojna kardiološka ispitivanja ukazuju da kod srčanih bolesti možemo ublažiti bol u grudnom košu i povećati dejstvo, snagu i rad mišića srca.

Nastavit ćemo ….
Text: Dario Milačak

Koristan link : Zdravo Živjeti

You may also like: