POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com

Street Workout

Šta je Street Workout?

Street workout je mlad sport i novi je način vježbanja kojeg sačinjavaju elementi gimnastike i akrobatike zajedno sastavljeno u jedan freestyle u kojem to postaje atraktivno i puno zabavnije nego klasična gimnastika.

street_workout_guy-620x330

Cijela priča o Street workoutu krenula je iz Amerike 80-ih godina, gdje se sličan program nazivao Ghetto Workout, Gymbarr, Kalistenika, ekstremni bodyweight i sl. te se kasnije prenosi na Evropu. U naše krajeve taj sport je počeo da sa pojavljuje prije par godina i svakim danom dostiže sve veću popularnost.

Glavni predstavnik i motivacija ove mlade generacije talenata je Hanibal for King koji svojim akrobacijama i zavidnim nivoom snage svakog dana iznova iznenađuje.Glavni značaj ove metode vježbanja je što nema granica, iz svake vježbe može izaći još teža vježba, a kad se svemu doda i improvizacija, razlnolikim vježbama nema kraja. A osim toga besplatan je, učinkovit i atraktivan.Vježbe možete izvoditi bilo kad i bilo gdje, uglavnom su to lokalni parkovi, dječija igrališta ili obična dvorišta.

Za svladavanje nekih osnovnih elemenata potreban je zavidan nivo snage, fleksibilnosti, eksplozivnosti, izdržljivosti i koordinacije, ali uz dobru volju i rad svi elementi s vremenom postaju izvodljivi.
Vježbe koje čine Street Workout dijelimo u 3 grupe:

  1. baza
  2. statika.
  3. freestyle.

Bazične vježbe street workouta su sklekovi, čučnjevi, zgibovi, propadanja,i sl. Dok statiku čine human flag, front lever, back lever i sl. Freestyle ili slobodan stil se izvodi korićenjem vježbi baze i statike zajedno sa jednom dodatnom dozom razmišljanja same osobe koja nastupa, gdje njegov nastup prerasta u jedan slobodan stil.
Još jedna karakteristika ovih veoma snažnih vježbača je i savršeno izdefinisano tijelo sa minimalnim postotkom masnog tkiva za koje su glavnim dijelom zaslužne funkcionalne vježbe koje uključuju rad cijelog tijela. Nerijetko se upravo zbog toga za street workout sportaše misli da su gimnastičari ili u najmanju ruku bivši gimnastičari. U Street Workout se mogu upustiti apsolutno svi, bez obzira na pol, godište, fizičku pripremljenost.