POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com

Rukomet

rukomet-uz-opis

Šta je to rukomet i kako je nastao?

Jedni tvrde da je rukomet izmišljen u Njemačkoj krajem 19. vijeka. Rukomet su prema toj priči izmislili fudbaleri koji su za ljetnih mjeseci održavali kondiciju i formu dodavajući si loptu. Uskoro su na svaki kraj igrališta postavili golovi te utvrdili pravila koja su bila ista kao i fudbalska, samo su uključivala igranje rukom.

 

Druga priča tvrdi da je igranje rukometa zabilježeno još 600. godine prije nove ere, na jednom grčkom spomeniku.

Prva rukometna utakmica na otvorenom igralištu odigrana je 1917. godine u Berlinu u Njemačkoj, a prva utakmica između dvije ekipe iz različitih država 1925. godine, tada je Njemačka pobjedila Austriju sa 6:3.

Rukometne utakmice preselile su se u sportske dvorane tek 1940. godine u Danskoj, koja je nakon Njemačke i Austrije među prvima prigrlila novi sport. Tada su promijenjena i pravila koja su postala jednostavnija, golovi su smanjeni, a igra je postala uzbudljiva za gledaoce, jer je postala brža, snažnija i borbenija. Rukomet je kao službeni sport ušao i na Olimpijske igre 1972. godine u Munchenu.  Danas, svi ljubitelji sporta obožavaju rukomet, a ako ste vi među njima, podsjetite roditelje da se uključe u neki klub u najbližem vam gradu!

 

Naš savjetnik za rukomet, ishranu… je proslavljeni rukometaš Danijel Šarić iz Doboja.