POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com

Ples

Ples-za-opis

 

Poslednjih godina se plesu u našoj zemlji vraća stari sjaj. U stvari, ples toliko obogaćuje život i donosi radost da bi svaka osoba trebalo da se njime bavi. Kroz razgovor sa Verom Subotić, savjetnikom i trenerom u Plesnoj sekciji Doboj , predstavljamo vam ples kao sport, ali i način života.

Kako početi?

Deca najprije kreću u grupe rekreativnog tipa, i to jednom do dva puta sedmično, po sat vremena. Najbolje vrijeme za početak bavljenja plesom je sedam godina iako postoje i mlađe grupe. Do dvanaeste godine, mališani se više igraju, a tek tada sa njima počinje ozbiljno da se  radi. Osim ako nisu u pitanju talenti.

Početni plesni koraci

Plesna Sekcija Doboj je prilagođena uzrastu i senzibilitetu. Uči se po uzrastnim grupama (od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda). Uz popularnu muziku, deca izvode vežbe koordinacije, a kasnije sa njima mogu i da nastupaju.

Korisnost za djecu

U suštini, ples je dio opšteg vaspitanja, a utiče i na tijelo, i na  duh, i na um. Fizički, kod dece se postiže bolji tonus mišića, držanje tela, ravnoteža i koordinacija pokreta, poboljšava se cirkulacija i pospešuje rad kardiovaskularnog sistema. Takođe je koristan kod otklanjanja deformiteta. Intelektualno, ples povećava sposobnost pamćenja, razvija kreativnost i želju za novim saznanjima. Ples budi osećaj za lijepo, a mali plesači se uče dobrim manirima i kulturi komunikacije, uz sticanje velikog samopouzdanja.

Obuća za igru

Deca na početku plešu u patikama ili laganim cipelicama. Važno je da je obuća lagana, da omogućava punu pokretljivost stopala i da se deca osećaju stabilno i komforno u njoj. Tek posle prve godine se predlaže, ali nije obavezno, da se nabave plesne cipelice. Do dvanaeste godine štikla na njima ne sme da bude veća od tri centimetra, jer je to anatomski opravdano, a peta mora da bude «puna». Naime, visoka štikla menja položaj tela. Da bi se stvorio balans – telo se krivi, pa nastaju problemi.

Jednostavna odeća

Na čas plesa, dete dolazi u svakodnevnoj, ali funkcionalnoj garderobi. Čak i propozicije oblačenja za najmlađe takmičarske kategorije predviđaju krajnje jednostavne haljine, bez ikakvih detalja. Za starije, pravila precizno definišu šta je estetski dozvoljeno i primereno (na primer, nisu dozvoljene suviše kratke suknje). To se odnosi čak i na ukrase. Ova pravila, kao i propozicije takmičenja, usklađena su sa Međunarodnom plesnom federacijom (IDSF). Svaki nacionalni savez ima mogućnost da uz poštovanje međunarodnih, ustanovi i svoja pravila takmičenja.

Ples u svijetu

Sportski ples počinje svoj pohod dvadesetih godina prošlog veka u Egleskoj, gde su uobličeni i definisani najprije standardni, a zatim i latinoamerički plesovi. Pedesetih godina su određene discipline i počela su da se održavaju takmičenja – najprije u Engleskoj, pa je tako London i danas centar svjetskog plesa. Kod nas je organizovano bavljenje plesom započeto krajem osamdesetih godina.

 Roditelji, budite oprezni!

Trenerica koja radi u plesnoj sekciji je bivši plesač/takmičar sa mnogo iskustva. Ona obučava mališane, a kada oni pređu u takmičarske grupe, posjeduje trenersku licencu. Gde upisujete dijete, možete da provjerite na profilu trenera :

 https://zdravozivjeti.com/trainer/vera-subotic/