POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com

Planinarenje

Planinarenje-uz-text

Planinarenje podrazumijeva želju i volju da se boravi u planini.

 

Planinarenje dijelimo na:  Obično izletničko planinarenje i ozbiljno visokogorsko planinarenje.

Za obično izletničko planinarenje nam nisu potrebne posebne sposobnosti, niti specijalne pripreme. Ali ako želimo da se upustimo u nešto ozbiljnije kao što je visokogorsko planinarenje, potrebno je imati dobro psiho-fizičko zdravlje i sposobnosti, kao i brojna znanja i iskustva koja se stiču dugogodišnjim boravkom u visokom goriju.

Za visokogorsko planinarenje potrebno je ovladati tehnikama kao što su penjanje u stijeni, snijegu i ledu. Samo planinarenje nije kao ostali sportovi. Naime tu se planinar ne nadmeće niti bori sa protivnikom, ili ekipom, on se bori prvenstveno sam sa sobom i svojim strahhovima, i najvećim izazovima koje mu planina pruža.

 

Pored zdravlja, kondicije i iskustva za planinarenje je potrebna specijalna odjeća, obuća i oprema koja se koristi za osvajanje planinskih vrhova i boravka u planini. Bez te opreme boravak u planini bi bio nemoguć. Kao osnovnu odjeću i opremu koristimo: gojzerice,ruksak, jaknu za vjetar, pantalone, termo majice, flšu za vodu, kompas, kartu i dr. A kao specijalnu opremu koristimo: konopac,pojas, sljem, cepin za led,dereze za led, ceonu lampu, vreću za spavanje za extremne uslove i drugu opremu koja nam moze pomoci za improvizaciju prilikom osvajanja visokih planinskih vrhova.

 

Bavljenje planinarenjem razvija mnoge dobre osobine: snalažljivost, hrabrost, požrtvovnost, prilagodljivost, fizičku izdržljivost, društvenost, smisao za razumijevanje ljudi i prirode, domoljublje. Planinarenje se temelji na zajedništvu, na uzajamnom djelovanju s ciljem svladavanja prirodnih, ali ujedno i vlastitih psihofizičkih »prepreka«. Prema tome, bavljenje planinarenjem poboljšava čovjekovo zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.

Za sve o planinarenju tu je sigurno vaš Vodič i Savjetnik Darko Gojković