POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com
BlogPogledajte nove članke u našoj blog sekciji
4marNema komentara
PLESNI BONTON
zdravozivjeti Mart 4, 2017 Nema komentara

PLESNI BONTON

Plesni bonton je uspostavljen kao pravilo ponašanja u prostoru za ples, koji god da je prostor u pitanju (plesne večeri, latino žurke, salsa žurke,…), i za sve vrste plesova.
Neka od osnovnih „pravila“ ponašanja u prostoru za ples su:
* Pre nego što muškarac pozove ženu na ples, mora ugasiti cigaretu, izvući ruke iz džepova, prići i pitati za ples. Treba hodati uz nju sa njene leve strane ili iza nje.
* Ako je žena u društvu starije žene ili muškarca, prvo treba njih da pita za dopuštenje, a ako se ne slažu, plesač ne bi trebao pitati dotičnu za ples. Takođe ako žena sa kojom želite da plešete razgovara sa nekim, treba sačekati kraj razgovora pa onda prići i upitati za ples. Ovo važi i obrnuto tj. ako žena pita za ples.
* Kada je upitana za ples žena poziv ne bi trebala da odbije, pogotovu ne bez obrazloženja (ovo se smatra jako ružnim ponašanjem jer žena je došla u prostor za ples i uvek treba da prihvati poziv).
* Ukoliko žena iz nekog opravdanog razloga odbije jednog partnera za ples (umorna je, žedna je, povređena) onda ne bi smela da prihvati poziv drugog partnera tokom iste pesme pa makar on bio visok, crn, sa plavim očima (kako god!).
* Može se dogoditi da žena ne udovolji molbi za ples ako je već obećala ples nekome drugome. Ako joj se ne svidi ples sa tim partnerom treba da odigra taj ples do kraja i da mu se zahvali – kaže “Hvala”, što je znak da ona neće više sa njim da pleše i onda je partner treba otpratiti do mesta odakle ju je poveo na ples (iako se “Hvala” kaže i nakon odigranog plesa, u znak zahvalnosti za ples).
* Predstavljanje nije potrebno, osim ako Vam se čini da bi poznanstvo vredelo nastaviti.
* Razgovor za vreme plesa je dobrodošao, ali ne o nekim suviše ozbiljnim temama (ipak plešete). Nekulturno je gledati okolo dok plešete sa određenom osobom!
* Muškarac mora ples uvek prilagoditi godinama, znanju i spretnosti plesačice. Ukoliko neko nekoga slučajno udari, treba se izviniti čak i ako je kriva plesačica. Bitno je otplesati do kraja pesme, čak i ako niste oduševljeni plesom sa partnerom!
* Za vreme plesa muškarac treba sve vreme da vodi racuna o devojci sa kojom pleše:
– da je povede u prazan prostor gde može da se izvede neka figura;
– da je pomeri od nekog plesača koji svojim pokretima može da je povredi;
– da postavi sebe između devojke sa kojom pleše i neke konfliktne situacije (to je najčešće situacija u kojoj može doći do sudara sa drugim plesnim parom);
– da ne izvodi vratolomne figure ukoliko za to nema prostora na podijumu!

*** Muškarac bi trebao plesati barem jednom sa svakom od prisutnih žena (bez obzira na starost i izgled – misli se na ženske osobe koje su sa njim u društvu).
*** Na kraju plesa plesač treba otpratiti plesačicu do njenog mesta, pomoći joj da sedne i zahvaliti se. Sme sesti pored nje samo na njen poziv!
*** Ako žena želi da pleše sa nekim partnerom treba da mu priđe i pita ga za ples. On shodno bontonu treba da prihvati taj ples i da odigra do kraja pesme. Ako ne želi da nastavi da pleše, jednostavno se zahvali – “Hvala” (i ne mora partnerka da ga prati do njegovog mesta). Takođe ako partner odbije jednu plesačicu za ples ne bi smeo tokom iste pesme da igra sa drugom plesačicom.
*** Ne prekidati partnere dok plešu na plesnom podijumu da bi ste im se javili ili pozdravili sa njima.
*** Ne žvakati žvakaću gumu pored uha partnera dok plešete.
*** Uvek na plesu trebate biti odgovarajuće odeveni i u adekvatnoj obući.
*** Uvek vodite računa o svojoj ličnoj higijeni, a naročito za vreme plesa

Javite se na info@zdravozivjeti.com