Imuni sistem
Imunitet

Imuni sistem – Imunitet

Imuni sistem je vrlo bitan za zdravlje. Zdrav ljudski organizam funkcioniše kao savršeno organizovan skup sistema. Ukoliko samo jedan od ovih sistema nije u mogućnosti da djeluje punom snagom, organizam će to prepoznati kao bolest.

Posebno važan u nizu ovih sistema je imuni sistem, bez čijeg dejstva su svi drugi sistemi izloženi opasnosti. Naime, imuni sistem je taj koji organizam brani od spoljašnjih napada, prije svega mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica) koji mogu da izazovu različite bolesti, a zatim toksina i čestica zagađenja. Ukoliko neki od ovih činilaca ipak prođe sve linije odbrane, dolazi do pojave bolesti. Nameće se pitanje da li je moguće uticati na ovaj proces i potpomoći rad imunog sistema. Šta mi svjesno možemo uraditi da sebi pomognemo da ostanemo zdravi ili ublažimo simptome bolesti? Kako sami možemo podržati rad svog imunog sistema?

Najjednostavniji odgovor na ova pitanja bi bio balans. Na svim poljima. Organizam osluškivati i omogućiti mu ono što traži. To je manje stresa, više relaksacije, dovoljno sna, nešto vježbe, umjereno alkohola, pušenje nikako i prikladna tjelesna težina, dostižna kroz uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

Upravo je ishrana segment koji se sve više i sve češće izučava kada je riječ načinima stimulisanja i popravljanja imunog sistema. Da bi ćelije imunog sistema mogle da vrše svoje zadatke, potrebna im je redovna i zdrava ishrana, iz koje mogu da dobiju sve potrebne vitamine i mikronutrijente.

Ishrana

Ukoliko je ishrana neredovna ili jednolična, ove ćelije ne mogu da dobiju sve potrebne materije, a koje imaju funkciju goriva i akceleratora imunog odgovora. Nažalost, ovaj problem se javlja kod svih generacija. Od najmlađih, kod kojih je uzrok najčešće u izbirljivosti, pa sve do najstarijih. Stariji već imaju oslabljen apetit, a posljedično i smanjen unos i raznolikost namirnica. U ovim slučajevima dolazi do deficita vitamina i minerala u tragovima.

Kada dođe do ovakvog deficita i samo hranom nije moguće više dobiti sve potrebne nutrijente, na red dolazi suplementacija. Raznovrsna ishrana i dalje ostaje kao prvi i najbolji izbor za dobijanje svih hranljivih materija, a suplementi su tu da njihov nivo dodatno povećaju ili pomognu da se zadrže na ciljanom nivou. Suplementi nikako nisu zamjena za zdravu i uravnoteženu ishranu, već njena podrška, a sve u cilju održavanja balansa u organizmu. I njihova upotreba treba da bude upravo takva – izbalansirana. Jer, i među suplementima postoje razlike.

Nije isto ako je neki vitamin sintetski dobijen (stvoren u laboratoriji, hemijskom reakcijom) ili izolovan iz prirodnog izvora. Prirodno je uvijek bolje. A jednako je dobro organizmu dopustiti da sam sebi uzme što mu je potrebno, da iz jednog bogatog izvora (npr. čajne mješavine, tinkture, ulja) sam oslobađa i resorbuje potrebne nutrijente. Zato je izuzetno važno dobro razmisliti prije izbora dodatka prehrani, izdvojiti vrijeme i pažljivo odabrati najbolji. Akcenat treba ostati na  prirodnom i izbalansiranom (jer i previše velike doze nisu nužno i potrebne ili zdrave), a prednost dati organizmu da sam izvuče što mu nedostaje i na taj način podrži rad jednog od svojih najvažnijih sistema, zaštitnika svih drugih – imunog sistema.