POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com

Fitness

Što fitness zapravo znači? Koje specifične osobine čine da budemo „fit“? Kondicija se definiše kao “skup atributa koje ljudi imaju, ili sposobnost obavljanja fizičke aktivnosti”.

group-fitness

Fitness je više nego jednostavno pitanj tj. koje aktivnosti ćete činiti i koliko dugo će to trajati.

Navedeni tributi samo rješavanje jedno područj fitnessa.

Navešćemo pet glavnih komponenti fizičke kondicije, koje uključuju:

 

 1. Kardiorespiratorna izdržljivost

Džoging može poboljšati vašu Kardiorespiratornu izdržljivost tj. kako je naše tijelo u stanju isporučiti „gorivo“ za vrijeme fizičke aktivnosti putem krvotoka i respiratornog sistema.

Postoje dva dijela kardiorespiratornoe izdržljivosti:

 • Koliko efikasno će srce i pluća na isporučiti kisik u organizam
 • Koliko efikasno će tijelo stvoriti energiju za kvalitetnu kontrakciju mišića

Aktivnosti koje mogu pomoći poboljšati kardiorespiratornu izdržljivost su one koje uzrokuju siguran rad srca za period fizičkih aktivnosti.

Još neke od aktivnosti su koriste a to su :plivanje, brzo hodanje, trčanje i vožnja biciklom. Ove  aktivnosti radite polako i postupno uz povećavanje intenziteta.

 

 1. Mišićna snaga

Definicaija mišićne snage je sposobnost mišića da izdrže fizičke aktivnosti. Možete ojačati vaše mišiće čineći “trening otpora”. Mišiće koji će biti aktivni i preopterećeni treba ojačati. To se može postići dizanje tegova.

Preporučuje se otpor od oko 80% od maksimalne težine koji možete podići u jednom trenutku, a radi se3-9 ponavljanja težine kroz 3-5 setova za učinkovitot mišića.

 

 1. Mišićna izdržljivost

Sposobnost mišića da se i dalje vrši opterećenje bez pretjeranog napora. Mišićna izdržljivost kroz trening pomaže razvijanju mišićnih vlakana Mišićna izdržljivost se može poboljšati kardiorespiratornim aktivnostima  kao što su trčanje, ples i biciklizam.

 1. Sastav tijela

Relativna količina mišića, kostiju i masti čine sastav tijela i mora postojati regularan omjer.Iako se nečija težina ne mijenja, to ne znači da je njihov nivo masnoće isti.

Mišićna masa  teži više po kubnom cm volumena od masti.

 1. Fleksibilnost

Fleksibilnost je raspon kretanja zglobova.  Veoma je važna jer poboljšava sposobnost maksimalnog pokreta gdje se  može pomoći u prevenciji od povreda.

Različite vrste fleksibilnosti su:

 • Dinamička fleksibilnost (kinetička fleksibilnost) – dinamični pokreti mišića kako bi se omogućilo udovima kroz svoj puni opseg pokreta u zglobovima.
 • Statičko aktivna fleksibilnost (aktivna fleksibilnost)
 • Statičko pasivna fleksibilnost (pasivna fleksibilnost)
 • Kako bi se poboljšala fleksibilnost potrebno je raditi istezanje ili aktivnosti kao što su plivanje