POZOVITE NAS: +387 65 643 603 EMAIL: info@zdravozivjeti.com
BlogPogledajte nove članke u našoj blog sekciji
23novNema komentara
Iz ugla majke i profesionalca
zdravozivjeti Novembar 23, 2016 Nema komentara

Iz ugla majke i profesionalca

Trudnoća je za neke žene najljepše životno razdoblje. Uz odbačene konzervativne stavove o ponašanju i življenju, u devet čarobnih mjeseci moći će u potpunosti ispuniti sve svoje želje, pa čak i one za koje je trudnoća dosad imala znak STOP! Ipak, potreban je određeni oprez i ne treba ni sa čim pretjerivati. Kako trudnoća napreduje, svaka će trudnica osjećati promjene u svome tijelu.

Toliko sam pisala o aktivnosti  I vježbanju ali trudnoća je jedna sasvim druga prica. Mojih 9 mjeseci je proteklo bez ikakvih komplikacija. Nisam trenirala, ali sam bila aktivna kako na poslu tako I u normalnim dnevnim aktivnostima. Radila sam do zadnjeg dana pred porod.  Razlog mog ne treniranja je bio taj da mi je organizam sam trazio aktivan odmor. Kako se u trudnoći ne preporučuju nikakve dijete, a i dobijanje na težini može da bude problem, svakako je najbolje da se telesna težina reguliše prije začeća. Ako se trudnoća započne sa optimalnom težinom kod mene je to bilo 61 kg, i kilogrami dobijaju umjerenim tempom, trudnoća će da prođe bez komplikacija, a bebin rast i razvoj će se normalno odvijati. Dobila sam 11kg tj sa početne kilaže od 61kg otišla sam u bolnicu sa 72kg.

Moj zakljucak nakon 9 mjeseci I evo sada mjesec dana nakon poroda kada sam vratila staru kilažu od 61kg je taj da svaka trudnica treba da radi ono sto je I radila prije trudnoce a pod tim mislim na normalne dnevne aktivnosti I sto vise šetanja I malo brzog hoda. Porod kao porod je priča za sebe moj je trajao 11h I to sto imam 20god sportskog staža mi je samo pomoglo da” stojećki “izdržim te sate I sto mi je ojačalo snagu uma. Nisam pristalica nekog posebnog vježbanja u trudnoći ako je trudnica bila I prije aktivna. Bitno je sam dosta šetati I kretati se. I naravno ishrana, jer ono sto vi jedete u trudnoci od toga vasa beba raste I razvija se, a to ne-e od slatkisa sigurno. Ponekad je dozvoljeno ali priča o hormonima I o tome da se ne možete obuzdati je čisto laganje sebe. Naravno ovo je samo moje mišljenje o svemu I gledanje iz moje perspektive.

Više o aktivnosti u trudnoći , poslije trudnoće I ishrani možete dobiti u RC Athlete.

RC Athlete nudi posebne popuste za novopečene mame, jer poroditi se je jedan veliki trening života koji trebamo nastaviti da bi bili bez stresa .

Tagged with: ,
You may also like: